Betaallink versus pinnen: tikkie is duurder voor ondernemers

Betaallink versus pinnen

Betaallink versus pinnen: Betaallinks winnen aan populariteit onder particulieren. Dit komt doordat consumenten in onze huidige 24-uurseconomie steeds vaker onderling betalingen verrichten tijdens het weekend of op feestdagen. Voorheen verwerkten banken deze transacties met aanzienlijke vertraging.

De vertraging werd veroorzaakt door de trage implementatie van Europese instant SEPA-transfers, die bedoeld zijn om banken in heel Europa in staat te stellen geld binnen enkele seconden over te maken, 24/7. Hoewel dit systeem gedeeltelijk is geïmplementeerd in Nederland, varieert de ondersteuning per bank, waardoor het nog steeds niet altijd naar behoren functioneert.

betaallink versus pinnen

 

Betaallink versus pinnen: een tussenoplossing

Als tijdelijke oplossing introduceerden veel banken betaallinkjes via iDeal. iDeal biedt de garantie dat een betaling is ontvangen, waardoor banken het bedrag konden voorschieten. Het voordeel voor consumenten is dat zij direct betalingen kunnen ontvangen. Banken zoals Rabobank en Knab hebben deze iDeal betaallinks in hun bankapps geïntegreerd.

Daarnaast hebben banken als Bunq en ABN AMRO een algemene betaalservice ontwikkeld. Met de bekende app Tikkie van ABN AMRO kun je bijvoorbeeld betaallinks versturen, ook als je geen klant bent bij ABN AMRO.

Betaallink versus pinnen: Zakelijk gebruik

betaallink versus pinnen

De populariteit van betaallinks bij consumenten leidt tot een toename van het gebruik door ondernemers. De voordelen zijn op het eerste gezicht duidelijk: betalingen worden snel ontvangen omdat ze direct kunnen worden bijgeschreven, en het is voor klanten makkelijker om te betalen.

Echter, de werkelijkheid wijkt vaak af; zo kan een Tikkie-betaling naar een ontvanger die geen klant is bij ABN AMRO langer duren dan een normale bankoverschrijving. Bovendien brengen veel zakelijke diensten kosten in rekening voor het versturen van betaallinks, en kan een Tikkie als minder professioneel worden beschouwd. Hier zijn drie belangrijke redenen waarom betaallinks voor zakelijk gebruik niet ideaal zijn.

Pinnen is goedkoper

Een eerste belangrijke reden is kosten. Waar pinnen vroeger duur was voor ondernemers is dat totaal niet meer het geval. Zo heb je bij de goedkope aanbieder PinMobile al een pinautomaat vanaf € 149,- en kun je al pinbetalingen accepteren vanaf € 0,10. Daarmee is pinnen beduidend goedkoper dan een betaallink. Met tap-to-pay heb je niet eens meer een pinapparaat nodig en kan je direct op je telefoon een kaart of Apple/Google Pay betaling accepteren.

Zakelijke betaallinks versturen via bijvoorbeeld Mollie of Tikkie kost namelijk € 0,25 per succesvolle iDeal transactie.  Wil je extra diensten zoals een betaallinks per SMS versturen of een bijlage meesturen betaal je meestal nog extra. Dat betekend dat een betaallink versturen vaak dubbel of zelfs drie keer zo duur is per transactie als pinnen.

Pinnen is veiliger

In de media hoor je steeds vaker over internetfraude en oplichting via betaallinks. Consumenten ontvangen steeds meer phishing e-mails of valse betaalverzoeken, bijvoorbeeld via Marktplaats. Hierdoor neemt het vertrouwen in betaallinks af, vooral omdat niet elke aanbieder de optie biedt om betaallinks in de eigen huisstijl vorm te geven.

Dit kan zowel consumenten als zakelijke klanten in verwarring brengen over de echtheid van een betaallink. Bovendien kunnen correct verzonden betaallinks soms onderschept worden, waardoor klantgegevens potentieel openbaar worden. Bij pinnen daarentegen worden geen persoonsgegevens uitgewisseld en worden betaalgegevens versleuteld verzonden volgens de strengste EU-normen, wat pinnen aanzienlijk veiliger maakt.

Pinnen is professioneler

Zoals eerder vermeld zijn de mogelijkheden om een betaallink te personaliseren beperkt. Hoewel het mogelijk is om een betaallink in een eigen e-mail of SMS te integreren, is dit een omslachtig proces en wordt de klant uiteindelijk toch naar een betalingsomgeving geleid die niet jouw branding bevat. Pinnen wordt over het algemeen als professioneler beschouwd, vooral in vergelijking met een Tikkie.

In tegenstelling tot betaallinks van verschillende bankapps, is een pinautomaat een meer universeel herkenbaar betaalmiddel. Je zou kunnen denken dat een betaallink handig is voor transacties op afstand, maar met de moderne pinautomaten van Pinmobile is het net zo eenvoudig om ter plaatse te pinnen via de dataverbinding van je telefoon, wat ook direct de mogelijkheid biedt voor extra klantenbinding of contact.

Betaallink Tikkie of pinnen samengevat

Hoewel pinnen niet altijd de ideale keuze is voor een betaallink, heeft het bij betalingen op afstand de voorkeur boven digitale betalingen. Het is raadzaam om geen derde-partij apps zoals Tikkie te gebruiken om kosten te besparen en verwarring bij klanten te voorkomen.

Pinnen is vaak de betere optie. Het is veiliger, goedkoper en oogt professioneler. Bedrijven en ondernemers die gewoonlijk met grotere bedragen werken op factuurbasis, zoals bouwbedrijven en webdesigners, kunnen ook baat hebben bij een pinautomaat.

De kosten voor een PinMobile pinapparaat zijn zo laag dat het zelfs voor bedrijven die niet dagelijks pinbetalingen accepteren, betaalbaar is. Bovendien biedt een pinbetaling de zekerheid van directe betaling, in tegenstelling tot een betaallink of factuur die mogelijk weken onbetaald blijft. Dit bespaart tijd die anders besteed zou worden aan het sturen van herinneringen en debiteurenbeheer, tijd die je kunt investeren in je bedrijf.

Geïnteresseerd in de voordelen van pinnen ten opzichte van een betaallink zoals Tikkie? Overweeg dan nu om PinMobile aan te vragen, met of zonder pinapparaat.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet