Softpos inleiding

Softpos wordt ook wel Pin-on-glass of pinnen zonder pinapparaat genoemd. Al jaren neemt het aantal pinbetalingen toe. Sinds de komst van corona en allerlei virusmaatregelen die het gebruik van contant geld beperken is het aantal pinbetalingen nog verder gestegen. Voor veel ondernemers blijven echter de kosten en aanschaf van een pinautomaat een drempel.

Met de komst van Softpos wordt dit probleem grotendeels opgelost. Dit is een uitkomst voor de hele kleine ondernemers die slechts af en toe een pinbetaling accepteren maar ook grote partijen als PostNL die gigantische kosten zouden hebben als ze elke bezorger voorzien van een eigen pinautomaat.

Magneetstrip of Chip

Softpos

Laten we eerst een stap terugdoen naar de techniek. Tot enige jaren geleden werden pinbetalingen gedaan middels een magneetstrip, de bekende zwarte streep achterop pinpassen die er nog steeds zit. Echter door de jaren heen zijn hackers en criminelen steeds handiger geworden in het stelen van gegevens. De magneetstrip bleek niet veilig genoeg meer omdat de gegevens in sommige gevallen uitgelezen konden worden door derden.

Daarom zijn de afgelopen jaren steeds meer pinpassen in Nederland en Europa vervangen door een veiligere chip. Het bekende goudkleurige rechthoekje links op de pas wat ook wel een RIFD chip wordt genoemd. NFC staat daarbij voor Near Frequency Communication en werkt met radiogolven. Niet alleen is deze Chip veel veiliger dan de magneetstrip, hij kan ook op afstand data verzenden net als een radio.

Contactloos betalen

Dit zorgde in de afgelopen jaren voor de komst van contactloos betalen. Dankzij de radiogolven is het niet langer noodzakelijk de Chip fysiek uit te lezen dit kan nu ook op een kleine afstand. Slimme techniek maakt het daarbij mogelijk dat de pinpas zelf geen batterij hoeft te hebben. Dus simpelweg je pinpas op het reader gedeelte van het pinapparaat houden is genoeg om te betalen. Bij bedragen boven de € 50 is het nodig je transactie te bevestigen met een pincode in verband met de veiligheid.

Voor sommigen mensen is dit nog niet praktisch genoeg; immers je moet nog steeds een fysiek plastic pasje meenemen in je portemonnee. De volgende stap daarbij is het mobiel betalen waarbij de mobiele telefoon is voorzien van een programmeerbare NFC chip die hetzelfde werkt als de chip in een pinpas.

Mobiel betalen

SoftposDaarbij werd het mogelijk om de mobiele telefoon als betaalpas te gebruiken. Diverse voorbeelden hiervan zijn Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay en Garmin Pay. Maar ook diverse banken zoals Bunq, de Rabobank en ING brachten een aparte app uit waarmee je je betaalpas digitaal kan aanmaken op je telefoon zodat je daar contactloos mee kan betalen.

Overigens werkt mobiel betalen niet altijd zo vlot als je zou verwachten. Vanwege strenge veiligheidseisen is vaak aanvullende authenticatie nodig via een app of vingerafdruk. Daardoor is het vaak niet zo makkelijk als je pinpas tegen de pinautomaat te tappen. Ondanks dat zit tegenwoordig in elke wat duurdere telefoon dus een NFC chip.

Betalingen ontvangen met Softpos

Het interessante is echter dat je een NFC twee richtingen op kan communiceren en kan verzenden en ontvangen. Dit betekend dat een NFC chip in een telefoon niet alleen gebruikt kan worden om uit te laten lezen door een pinautomaat maar de Chip zelf ook in staat is om andere Chips uit te lezen.

Een leuk voorbeeld hiervan is de app van de RDW (Rijksdienst voor wegverkeer) waarmee je de Chip in je rijbewijs kunt uitlezen als authenticatie om een auto over te schrijven op een andere naam. Dit is maar een voorbeeld van de vele mogelijkheden.

Softpos

SoftposEen van die mogelijkheden is Softpos. Het is eigenlijk een ontzettend simpel concept, de Chip in de telefoon van de ondernemer wordt simpelweg gebruikt om pinpassen van de consument uit te lezen. Indien nodig kan de consument de pincode intoetsen op de telefoon en via de reguliere dataverbinding van de telefoon wordt dit versleuteld verzonden naar de bank.

Het is eigenlijk een uitbreiding van de goedkope pinreader van bijvoorbeeld PinMobile. Hierbij wordt de pinpas + code uitgelezen door een extern pinapparaat wat via Bluetooth en een app is verbonden met een telefoon die de data versleuteld verzond naar de bank. Het grote voordeel van Softpos is natuurlijk dat je dit externe pinapparaat niet nodig hebt.

Veiligheid van Softpos

Softpos is dus een hele makkelijke methode om consumenten contactloos te laten pinnen op een smartphone. Maar hoe zit het met veiligheid? Een kleine geruststelling; het pinnetwerk in Nederland en Europa voldoet aan zeer strenge normen en uitgebreide regels. Dit zorgt ervoor dat er zelden pincodes of betaalinformatie uitlekt en dat de verbinding tussen bank en pinautomaat bijna niet te onderscheppen is.

Ook voor de app waarmee Pinnen op een mobiele telefoon mogelijk is geworden, gelden hele strenge eisen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om andere software te draaien naast de pin app op de telefoon. Daarnaast zijn er slimme oplossingen zoals het toetsenbord van de pinautomaat willekeurig weergeven zodat cijfers nooit op dezelfde plek zitten en niemand kan meekijken of achteraf aan vingerafdrukken kan zien wat je hebt ingetoetst.

Softpos is de toekomst van pinnen

Softpos is de toekomst van pinnen. Misschien zelfs niet alleen voor ondernemers maar ook voor consumenten. Stel je voor dat een vriend of kennis even een paar euro kan ‘terugpinnen’ voor dat terrasbezoek? Daarbij komt het nu nog wel eens voor dat een (goedkope) Smartphone geen NFC chip heeft of een buitenlandse pinpas alleen een magneetstrip heeft.

Echter met de snelle veranderingen op dit vlak zal dit de komende jaren amper meer voorkomen. Daarmee heeft elke ondernemer vanaf zeer binnenkort de mogelijkheid om pinbetalingen te accepteren via een eenvoudige app. PinMobile heeft nu een dergelijke app waarmee je direct aan de slag kan. Klik hier voor meer informatie over Softpos van PinMobile of ‘Pinnen zonder pinapparaat’ zoals zij het zelf noemen