Tap-to-pay inleiding

Tap-to-pay wordt ook wel Pin-on-glass of pinnen zonder pinapparaat genoemd. Al jaren neemt het aantal pinbetalingen toe. Sinds de komst van corona en allerlei virusmaatregelen die het gebruik van contant geld beperken is het aantal pinbetalingen nog verder gestegen. Voor veel ondernemers blijven echter de kosten en aanschaf van een pinautomaat een drempel.

Met de komst van tap-to-pay wordt dit probleem grotendeels opgelost. Dit is een uitkomst voor de hele kleine ondernemers die slechts af en toe een pinbetaling accepteren maar ook grote partijen als PostNL die gigantische kosten zouden hebben als ze elke bezorger voorzien van een eigen pinapparaat.

Magneetstrip of Chip

Softpos

Laten we eerst een stap terugdoen naar de techniek. Tot enige jaren geleden werden pinbetalingen gedaan middels een magneetstrip, de bekende zwarte streep achterop pinpassen die er nog steeds zit. Echter door de jaren heen zijn hackers en criminelen steeds handiger geworden in het stelen van gegevens. De magneetstrip bleek niet veilig genoeg meer omdat de gegevens in sommige gevallen uitgelezen konden worden door derden.

Daarom zijn de afgelopen jaren steeds meer pinpassen in Nederland en Europa vervangen door een veiligere chip. Het bekende goudkleurige rechthoekje links op de pas wat ook wel een NFC chip wordt genoemd. NFC staat daarbij voor Near Frequency Communication en werkt met radiogolven. Niet alleen is deze Chip veel veiliger dan de magneetstrip, hij kan ook op afstand data verzenden net als een radio.

Contactloos betalen

Dit zorgde in de afgelopen jaren voor de komst van contactloos betalen. Dankzij de radiogolven is het niet langer noodzakelijk de Chip fysiek uit te lezen dit kan nu ook op een kleine afstand. Slimme techniek maakt het daarbij mogelijk dat de pinpas zelf geen batterij hoeft te hebben. Dus simpelweg je pinpas op het contactloos symbool van het pinapparaat houden is genoeg om te betalen. Bij bedragen boven de € 50 is het nodig je transactie te bevestigen met een pincode in verband met de veiligheid.

Voor sommigen mensen is dit nog niet praktisch genoeg; immers je moet nog steeds een fysiek plastic pasje meenemen in je portemonnee. De volgende stap daarbij is het mobiel betalen waarbij de mobiele telefoon is voorzien van een programmeerbare NFC chip die hetzelfde werkt als de chip in een pinpas.

Mobiel betalen

tap-to-pay

Het is nu mogelijk om je mobiele telefoon als betaalpas te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay en Garmin Pay. Verschillende banken, zoals Bunq, Rabobank en ING, hebben ook speciale apps ontwikkeld waarmee je een digitale betaalpas op je telefoon kunt aanmaken voor contactloze betalingen.

Mobiel betalen verloopt echter niet altijd soepel zoals verwacht. Door strikte veiligheidsvoorschriften is vaak extra authenticatie vereist, zoals via een app of vingerafdruk, wat het minder eenvoudig maakt dan het tikken van je pinpas tegen een betaalautomaat. Desondanks is tegenwoordig in elke enigszins dure telefoon een NFC-chip ingebouwd.

Betalingen ontvangen met Tap-to-pay

Wat interessant is, is dat NFC-communicatie tweerichtingsverkeer mogelijk maakt, zowel verzenden als ontvangen. Dit houdt in dat een NFC-chip in een telefoon niet alleen door een betaalautomaat uitgelezen kan worden, maar dat de chip ook zelf in staat is andere chips te lezen.

Een treffend voorbeeld hiervan is de app van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer), waarmee je de chip in je rijbewijs kunt uitlezen als authenticatiemiddel om een auto op een andere naam te zetten. Dit is slechts één van de vele toepassingen.

Tap-to-pay

tap-to-payEen van die mogelijkheden is Tap-to-pay. Het is eigenlijk een ontzettend simpel concept, de Chip in de telefoon van de ondernemer wordt simpelweg gebruikt om pinpassen van de consument uit te lezen. Indien nodig kan de consument de pincode intoetsen op de telefoon en via de reguliere dataverbinding van de telefoon wordt dit versleuteld verzonden naar de bank.

Het is eigenlijk een uitbreiding van de goedkope pinreader van bijvoorbeeld PinMobile. Hierbij wordt de pinpas + code uitgelezen door een extern pinapparaat wat via Bluetooth en een app is verbonden met een telefoon die de data versleuteld verzond naar de bank. Het grote voordeel van tap-to-pay is natuurlijk dat je dit externe pinapparaat niet nodig hebt en kosten kan besparen.

Veiligheid van Tap-to-pay

Tap-to-pay is dus een hele makkelijke methode om consumenten contactloos te laten pinnen op een smartphone. Maar hoe zit het met veiligheid? Een kleine geruststelling; het pinnetwerk in Nederland en Europa voldoet aan zeer strenge normen en uitgebreide regels. Dit zorgt ervoor dat er zelden pincodes of betaalinformatie uitlekt en dat de verbinding tussen bank en pinautomaat bijna niet te onderscheppen is.

Ook voor de app waarmee Pinnen op een mobiele telefoon mogelijk is geworden, gelden hele strenge eisen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om andere software te draaien naast de pin app op de telefoon. Daarnaast zijn er slimme oplossingen zoals het toetsenbord van de pinautomaat willekeurig weergeven zodat cijfers nooit op dezelfde plek zitten en niemand kan meekijken of achteraf aan vingerafdrukken kan zien wat je hebt ingetoetst.

Tap-to-pay is de toekomst van pinnen

Tap-to-pay is de toekomst van pinnen. Misschien zelfs niet alleen voor ondernemers maar ook voor consumenten. Stel je voor dat een vriend of kennis even een paar euro kan ‘terugpinnen’ voor dat terrasbezoek? Daarbij komt het nu nog wel eens voor dat een (goedkope) Smartphone geen NFC chip heeft of een buitenlandse pinpas alleen een magneetstrip heeft.

Echter met de snelle veranderingen op dit vlak zal dit de komende jaren amper meer voorkomen. Daarmee heeft elke ondernemer vanaf zeer binnenkort de mogelijkheid om pinbetalingen te accepteren via een eenvoudige app. PinMobile heeft nu een dergelijke app waarmee je direct aan de slag kan. Klik hier voor meer informatie over tap-to-pay van PinMobile of ‘Pinnen zonder pinapparaat’ zoals zij het zelf noemen