Pinnen? Wat is dat eigenlijk?

Pinnen is het elektronisch betalen met je bankpas van Maestro of VPay via een betaalautomaat van de verkopende partij.

In Nederland noemen we dat pinnen omdat dit in de jaren 90 is ontstaan met het PIN netwerk van de banken. De betalingen werkte in die tijd met de informatie die was opgeslagen op de magneettrip van de bankpas. Bij het betalen sleepte je je bankpas door de gleuf van het pinapparaat. Het pinapparaat las de informatie van je bankpas uit en verwerkte de transactie.

In het begin gebruikte men de pinpas om contant geld op te nemen bij geldautomaten. Later kon je ook op steeds meer plaatsen direct afrekenen met je pinpas als de verkoper beschikte over een pinapparaat.

Het pinnen is geïntroduceerd als de vervanger van contant geld betalingen en snel geadopteerd door de Nederlandse consument.

Van swipen naar dippen:

Met nieuwe manieren van betalen ontstaan ook nieuwe manieren van fraude. Fraudeurs probeerden op grote schaal de gegevens van bankpassen te stelen. Na 20 jaar bleek de magneetstrip niet meer afdoende te beveiligen tegen de fraudeurs. De bankenwereld is toen overgestapt op het veilige betaalnetwerk van Mastercard en Visa met Maestro en VPay.

Concreet betekende dit in 2012 dat we met zijn allen overgingen van ‘swipen’ naar ‘dippen’ met een chip op de bankpas. Deze manier van betalingen verwerken is veel beter te beveiligen en is op het moment het beste beveiligde betaalsysteem in Nederland. Het gebruik van pinnen is alleen maar toegenomen en overstijgt sinds een aantal jaar het betalen met contant geld.

Met de toename van pinnen in plaats van contant geld is het belang voor het verwerken van kaartbetalingen voor bedrijven is verder toegenomen. Dat geld niet alleen voor grote ondernemingen maar ook voor de kleinere bedrijven.

Tot een paar jaar terug was het accepteren van kaartbetalingen een dure aangelegenheid. De markt werd gedomineerd door een aantal grote spelers zoals de grootbanken en CCV. Zijn verkopen dure pinapparaten in combinatie met 1-2 jarige onderhoudscontracten waar je als ondernemer minimaal € 45 per maand kwijt bent. Voor kleinere ondernemers was het niet rendabel om deze systemen aan te schaffen.

Pinnen met smartphone:

Gelukkig staat de technologie en innovatie niet stil. Een aantal jaar terug zijn er goedkopere oplossingen voor pinnen op de markt gekomen waarmee je via je tablet of smartphone en een kleine goedkope pinreader pin en creditcard betalingen kan accepteren. Partijen als PinMobile, iZettle en SUMUP zijn sinds 2014 actief en sluiten wekelijks tientallen ondernemers aan op hun pinoplossing. Wil je weten welk partij voor jou het meest geschikt is? Klik hier voor een vergelijking

pinnenVPay mobiel pinnen